Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

Ο κουρκουμάς προλαμβάνει και καταπολεμά τον καρκίνο του στομάχου σύμφωνα με έρευνα


Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Σάο Πάολο και του Παρά στη Βραζιλία εντόπισαν πιθανές θεραπευτικές ιδιότητες της κουρκουμίνης, βασικού συστατικού του κουρκουμά, και άλλων βιοδραστικών ενώσεων του εν λόγων τροφίμου...




 στον καρκίνο του στομάχου, την τρίτη και πέμπτη πιο συχνή μορφή καρκίνου στους Βραζιλιάνους και τις Βραζιλιάνες, αντίστοιχα.

 Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Epigenomics ήταν μέρος μίας μελέτης που πραγματοποιήθηκε με την στήριξη του Ερευνητικού Ιδρύματος του Σάο Πάολο.

«Πραγματοποιήσαμε μία ευρεία επισκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας για τα συστατικά και τις βιοδραστικές ενώσεις που έχουν πιθανές δράσεις στην πρόληψη ή τη θεραπεία του καρκίνου του στομάχου και εντοπίσαμε ότι ο κουρκουμάς είναι μία από αυτές», δήλωσε η Danielle Queiroz Calcagno, επικεφαλής της μελέτης.

Σύμφωνα με την Δρ. Calcagno, ενώσεις όπως η χοληκαλσιφερόλη (βιταμίνη D3), η ρεσβερατρόλη (πολυφαινόλη) και η κουερσετίνη (φλαβονοειδές) μπορούν να προφυλάξουν ή να καταπολεμήσουν τον καρκίνο του στομάχου καθώς είναι φυσικοί ρυθμιστές της δραστικότητας ιστόνης.



 Η έρευνα έδειξε πως η τροποποίηση της μετα-μεταφραστικής ιστόνης προκαλεί μεταβολές στην γονιδιακή έκφραση χωρίς να επηρεάζει την αλληλουχία του DNA. Αυτές οι επιγενετικές παραλλαγές επηρεάζουν την ανάπτυξη διάφορων τύπων καρκίνου.

Για να διαπιστωθεί αν η παραπάνω υπόθεση ισχύει στον καρκίνο του στομάχου, διάφορες ομάδες ερευνητών συνεργάστηκαν με την Marilia de Arruda Cardoso Smith, η οποία μελέτησε το βαθμό ακετυλίωσης ιστόνης σε δείγματα κυττάρων στομάχου από υγιή άτομα και ασθενείς με διάγνωση καρκίνου του στομάχου.

Οι ερευνητές βρήκαν πως τα κύτταρα από τους ασθενείς με καρκίνο στομάχου παρουσίαζαν μεταβολές έκφρασης ακετυλοτρανσφεράσης ιστόνης (HAT) και αποακετυλάσης ιστόνης (HDAC). Αυτές οι μεταβολές είναι επιγενετικές και επηρεάζουν τη δομή και τη συνοχή του γονιδιώματος σε πολλούς όγκους συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του στομάχου. Πρόσφατες έρευνες είχαν δείξει επίσης πως τα συστατικά και οι βιοδραστικές ενώσεις μπορούν να ρυθμίσουν τη δραστηριότητα των HATs και HDACs και οι επιστήμονες προσπάθησαν να εντοπίσουν κάποιο τρόπο που θα μπορούσε να επηρεάσει την ακετυλίωση ιστόνης και συνεπώς να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του στομάχου ή ακόμα και στη θεραπεία του.

Εκτός από την κουρκουμίνη, άλλοι παράγοντες που εντοπίστηκε πως παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της ιστονικής δραστηριότητας ήταν η χολεκαλσιφερόλη, η ρεσβερατρόλη – συναντάται κυρίως στα σταφύλια και στο κόκκινο κρασί- και η κουερσετίνη -συναντάται στα μήλα, στο μπρόκολο, και τα κρεμμύδια.

«Αυτές οι χημικές ενώσεις μπορούν να ευνοήσουν την ενεργοποίηση ή την καταστολή γονιδίων που εμπλέκονται στην ανάπτυξη του καρκίνου του στομάχου προάγοντας ή αναστέλλοντας την ακετυλίωση ιστόνης», ανέφερε η Calcagno.


«Τώρα σχεδιάζουμε να αποσαφηνίζουμε τις αντικαρκινικές και τις επιγενετικές ιδιότητες των βιοδραστικών ενώσεων που προέρχονται από φυτά του Αμαζονίου με σκοπό τη μελλοντική χρήση στην πρόληψη ή τη θεραπεία του καρκίνου του στομάχου.



https://www.facebook.com/Anexsartitos/
✉️ Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις περισσότερα άρθρα σαν αυτό στο email σου!


Κάντε μας like στο facebook  




 Πηγή:  
ygeiamou.gr  Posted by Anexartitos.Ta.Neα



Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 
 Δημοσίευση σχολίου  
  Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.
. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
. Περισσότερα στους όρους χρήσης.


. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου